• default color
  • green color
  • red color

Marijampolieciai

Monday
Nov 20th

 

 

Pradžia Naujienos Virtuvė
Virtuvė
Ką reiškia užrašas „Sudėtyje yra fenilalanino šaltinis” PDF Spausdinti Email
Pirmadienis, 01 Rugpjūtis 2016 18:33

Ką reiškia maisto produktų pakuotėse neretai matomas užrašas „Sudėtyje yra fenilalanino šaltinis“?

Skaityti daugiau...
 
Sultinga paukštienos krūtinėlė su pomidorų salsa PDF Spausdinti Email
Ketvirtadienis, 25 Vasaris 2016 06:56

Kaip iškepti paukštienos krūtinėlę, kad būtų sultinga ir sykiu apskrudusi? Vienas patikimas būdas – kepti kepimo maišelyje orkaitėje. Pabaigoje maišelį tereikia prakirpti ir keletą minučių paskrudinti krūtinėlės paviršių.


Reikės:2 paukštienos krūtinėlių,1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus,žiupsnelio druskos,žiupsnelio maltų kvapiųjų pipirų,truputėlio maltos aitriosios paprikos, truputėlio maltų juodųjų pipirų,kepimo maišelio.

Skaityti daugiau...
 
Speltos blynas su daržovėmis ir grybais PDF Spausdinti Email
Šeštadienis, 26 Rugsėjis 2015 15:12

Kaip patiekalą, kuris be didelių pastangų gali būti lengvais pusryčiais ar sekmadieniniu pasilepinimu, paversti dar ir sveiku?

Skaityti daugiau...
 
Lazanija su grybais ir raugintais kopūstais PDF Spausdinti Email
Penktadienis, 24 Spalis 2014 09:04

Reikės:
9 lazanijų lakštų,
250 g pievagrybių (ar kitų grybų),
20 g sviesto (kepti),
100 ml plakamosios grietinėlės,
300 g raugintų kopūstų,
50 g susmulkintų riešutų, druskos, pipirų.

Skaityti daugiau...
 
Pavasaris prašyte prašosi į lėkštes PDF Spausdinti Email
Pirmadienis, 31 Kovas 2014 09:00

Saulei pradėjus kopti aukštyn ir dienoms ilgėjant ne tik Kristijono Donelaičio „Metuose“ išvardyti vabalai ir kitokie gyviai sukrunta. Tamsaus ir šalto periodo išvargintas žmogus šaukte šaukiasi gamtos syvais pritvinkusių žalumynų – organizmui reikia atgauti per žiemą išeikvotas jėgas.

Skaityti daugiau...
 
Kepinys, kuriam neatsispirs nei vienas lietuvis! PDF Spausdinti Email
Antradienis, 04 Vasaris 2014 11:38

Ar gali būti sukurtas toks kepinio receptas, kuris patiktų visoms Lietuvos šeimoms? Ambicingas du mėnesius užtrukęs recepto projektas pasiekė finišą. Surastas ir atsakymas, ir receptas.

Skaityti daugiau...
 
Auganti ekologiškų produktų rinka didina ir gamintojų investicijas PDF Spausdinti Email
Antradienis, 21 Sausis 2014 13:04

Nemažos investicijos negąsdina ekologiškų produktų gamybos imtis nusprendusių bendrovių. Nors vis dar tenka investuoti ne tik į pačią gamybą, bet ir į vartotojų švietimą, stabiliai auganti ekologiškų produktų rinka gamintojams atveria naujų galimybių.

Skaityti daugiau...
 
Rudeninis derlius: kaip pasiganinti naminį vyną? PDF Spausdinti Email
Ketvirtadienis, 12 Rugsėjis 2013 08:28

Iš vaisių - sultys, iš sulčių - vynas
Vynui tinka tik prinokę vaisiai ir uogos. Jie renkami saulėtą dieną, netinka iškart po lietaus arba anksti ryte, kai rasa dar nenudžiūvusi. Neplaunama, nebent ištisai lyja ir vaisiai arba uogos žemėtos arba juos pirkote. Nuplovus gerai nuvarvinama. Jeigu turite didelį sodą, paprasčiausia pasigaminti obuolių vyną - žaliava pigi, gaunama daug sulčių. Sultims spausti labiau tinka skinti obuoliai, ne krituoliai. Pūti pradėjusius, smarkiai sumuštus ar sutręšusius obuolius išrinkite ir išmeskite. Geriausiai sultys bėga iš sultingų saldžiarūgščių obuolių, tokių kaip `Pepinas` ar `Paprastasis antaninis`. Didelį kiekį obuolių galima išspausti spaudyklose, kaina už 50 l sutarkuotos masės (obuolius sutarkuoja ir išspaudžia, bet paprastai mokama ne už išspaustas sultis, bet už sutarkuotos masės kiekį) - nuo 5 Lt. Namo parvežtos sultys iš karto užraugiamos.
Uogos spaudžiamos kitaip. Paprastai jų nėra tiek daug, kad sulčių užtektų 15-20 l vyno užraugti, ir sultys spaudžiant bėga prasčiau. Kad išsiskirtų daugiau sulčių, uogos sutrinamos arba sumalamos, praskiedžiamos vandeniu ir pašildomos (iki 70oC) arba truputį palaikomos šiltai. Dar geriau sultys išsiskiria, kai į uogų masę pridedama specialių enzimų. Jie suskaido vaisių pektiną ir gaunama 10-15 proc. sulčių daugiau. Pašildyta arba šiltai palaikyta uogų masė keletą kartų perkošiama ir užraugiama.
Grynos uogų ar vaisių sultys dažniausiai yra per rūgščios - iš jų gaunasi ne vynas, o actas (arba labai silpnas ir rūgštus vynas). Jos skiedžiamos vandeniu arba maišomos su saldesnių uogų sultimis.

Kam tie kamščiai ir žarnelės
Naminiam vynui gaminti labiausiai tinka stikliniai arba plastikiniai indai siauru kakleliu. Stikliniai indai dažniausiai būna "apvilkti" natūraliais vytelių arba plastiko pynučiais, nes lengvai skyla ir dūžta, kiti buteliai pynučiais tik puošiami. Be pagrindinio raugimo butelio ir sulčių jums reikės kamščių komplekto (atkreipkite dėmesį į dydį, kartais kamščiai neatitinka butelio kaklelio skersmens), fermentacijos vamzdelio, žarnelės vynui perpilti, cukraus ir alkoholio kiekio matuoklių, kamščių užkištuvo, indo vynui perpilti ir išvėdinti, cukraus, vyno mielių ir įvairių pagalbinių priedų.
Indas vynui raugti (5 - 60 l talpos) parduotuvėse kainuoja nuo 15 iki 100 Lt. Jeigu per brangu, pas močiutę kaime galima rasti senų vyno butelių - juos reikia švariai išplauti, kad neliktų žemių ir dulkių, o svarbiausia - seno priplėkusio kvapo, nes jis sugadins jūsų vyną. Vis dažniau naudojami plastikiniai 32 l rauginimo indai, pagaminti iš maistinės plastmasės. Jie lengvi, todėl patogu pernešti, nedūžta, gražiai atrodo, lengva plauti, matuoti cukraus ar alkoholio kiekį.
Rankinis kamščių užkištuvas kainuoja apie 14-16 Lt (kamštis išvirti, kad suminkštėtų, įdėti į užkištuvą, užkištuvą įstatyti į butelio kaklelį ir išstumti kamštį), pusiau automatinis - keletą kartų brangiau. Paprasta žarnelė (vamzdelis) vynui nupilti kainuoja 6-14 Lt, žarnelė su pompa (kad nereikėtų vyno traukti su burna) - nuo 14 Lt. Cukraus kiekio ir alkoholio matuokliai kainuoja nuo 6-7 Lt. Vienas iš pagrindinių ir geriausių naminio vyno gaminimo technologijos išradimų - fermentacijos vamzdelis, kuris dabar pakeičia vamzdelį ir stiklinę vandens. 2 vamzdeliai kainuoja apie 4 Lt. Verta jų turėti daugiau, nes lengvai dūžta. Arba naudokite nedūžtančius plastikinius vamzdelius (vienas kainuoja 5 Lt). Kamščių reikės dviejų - vienas paprastas, kitas su skylute fermentacijos vamzdeliui ir žarnelei įstatyti. Tokio naminio vyno gaminimo rinkinio jums užteks ilgiems metams. Tikslią vyno kainą apskaičiuosite sudėję cukraus, sulčių spaudimo (taip pat vaisių arba uogų - jeigu perkate) , mielių ir kitų pagalbinių priedų kainą.


Fermentacijos vamzdeliai
Platus butelis siauru kaklu ir didžiuliai kamščiai naudojami ne veltui. Jeigu rūgstančios sultys gaus oro, pagaminsite ne vyną, bet actą. Užtat buteliai kruopščiai užkemšami. Kai sultys rūgsta, išsiskiria daug angliarūgšties (dujų). Jeigu jų neišleisite, dujos kaupsis ir vieną dieną išmuš kamštį ar net suskaldys butelį. Todėl į kamštį įstatomas fermentacijos vamzdelis. Jis pagamintas taip, kad į butelį nepatektų oras, bet iš butelio laisvai išeitų dujos. Pagal jį nesunku nustatyti, kai vynas baigia rūgti ir jį laikas perpilti.
Saldžių, gerai prinokusių vynuogių, obuolių sultys surūgsta be jokių papildomų priedų. Kai raugiama su vynuogių mielėmis, gerai išrūgsta beveik visi sultys ar jų mišiniai, o vyno gamybos procesas sutrumpėja. Patyrę naminio vyno gamintojai sako, kad su mielėmis rūgimo ir vyno gamybos procesas vyksta "kaip iš knygutės". Mielės ypač gelbsti nelaimės atveju, kai  
procesas nevyksta arba užtrunka. Atkreipkite dėmesį, kad vynui gaminti naudojamos specialios vyno mielės.

Procesas
Butelis su raugiamu vynu iš pradžių laikomas šiltai (18-22oC). Temperatūra turi būti pastovi. Kai temperatūra nukrenta iki 16oC, vynas nustoja rūgti, o kai pakyla virš 25oC - žūva vyne esančios mielės.
Šiltai laikomos sultys netrukus pradeda rūgti, suputoja, susidrumsčia, per fermentacijos vamzdelį smarkiai eina dujos. Po 3-4 dienų rūgimas ima silpnėti, putos išnyksta, skystis skaidrėja ir ant dugno susidaro drumzlių. Vyną galima nupilti, kai per minutę pro kamštį išeina vos vienas burbuliukas (maždaug po 7-10 dienų). Labai atsargiai, kad žarnelė neįsiurbtų drumzlių, vynas perpilamas į atvirą indą ir paliekama 3 - 4 val. išsivėdinti. Juo indas platesnis, tuo geriau, galima vyną pamaišyti, kad gautų kuo daugiau oro. Drumzlės išpilamos lauk. Jeigu reikia, įpilama dar cukraus ir maišoma, kad visai ištirptų. Labai pravartu turėti cukraus ir alkoholio kiekio matuoklius. Tuomet tiksliai nustatysite ir kontroliuosite naminio vyno saldumą ir stiprumą.
Išvėdintas ir paruoštas vynas vamzdeliu supilamas atgal į vyno butelį. Pastatoma šiltai ir netrukus jis vėl pradeda rūgti, bet jau nesmarkiai. Kartais vynas nerūgsta arba rūgsta per stipriai, tuomet papildomai dedama mielių arba jos sunaikinamos. Paprastai vynas rūgsta apie 3-4 mėn., juo stipresnis ir saldesnis - tuo ilgiau. Pamažu vynas vis labiau skaidrėja, jo kvapas ir skonis gerėja. Kas 2-3 savaites rekomenduojama vyną išpilti į atvirą indą ir išvėdinti.
Nuskaidrėjęs vynas brandinamas, laikomas vėsiai (10-12oC šilumoje). Jis vis dar pamažu rūgsta. Kai vynas pasidaro skaidrus ir nustoja rūgti (per fermentacijos vamzdelį visai neburbuliuoja), jį galima supilstyti į butelius. Jie turi būti pilni, kad nuo vyno iki kamščio liktų vos 1-2 cm. Laikoma sausai ir vėsiai (8-12oC). Geriausiai butelius paguldyti, kad vynas apsemtų kamštį ir į vidų nepatektų oro. Stiprus ir saldus vynas iš pradžių laikomas šiltai, kad labiau subręstų. Kambaryje jį galima palikti raugimo butelyje apie metus. Šis naminio vyno receptas tinka, kai vynas gaminamas be vynuogių mielių.

Apie enzimus, taninus ir aromatus
Patyrę vyno gamintojai apsieina be papildomų rauginimo priedų, fermentacijos vamzdelį jie pasigamina patys iš paprastos žarnelės ir indo su vandeniu, cukringumą ir vyno stiprumą įvertina ragaudami. Pradedantiesiems verčiau nespjauti į technologines naujoves ir prireikus į pagalbą pasitelkti enzimus, įvairaus stiprumo ir paskirties vynuogių mieles, naudoti nuskaidrinančias medžiagas, rūgštis, aromatines medžiagas. Didžiausios bėdos - vynas nustoja rūgti, rūgsta per smarkiai, rūgsta per silpnai, susidrumsčia, gaunasi per saldus ar beskonis. Kai vynas ne laiku nustoja rūgti, dedama vadinamųjų `Restart` mielių, kurios iš naujo įsuka visą procesą. Jeigu rūgsta per smarkiai arba per ilgai ir procesas niekaip nesustoja, dedama specialių medžiagų, kurios sustabdo deguonies išsiskyrimą, mikroorganizmų vystymąsį ir veikia kaip antiseptikas. Jeigu vynas rūgsta silpnai, mielės maitinamos papildomai. Vyno skonis ir aromatas reguliuojamas vyno rūgštimis, taninais ir aromatais. Visų šių preparatų galima gauti specializuotose parduotuvėse. Be universalių vyno mielių, kurios tinka visų rūšių ir tipų naminiui vynui gaminti, yra specialių mielių Porto, Madeiros ar kitam vynui pasigaminti. Kai kurie vynai net visai išrūgę būna drumsti, nemalonios spalvos. Jiems nuskaidrinanti naudojamos įvairios medžiagos.

Įspėjimas: Alkoholis pavojingas Jūsų sveikatai, nepilnamečiams vartoti alkoholinius gėrimus yra draudžiama.

šaltinis: rojaussodai.lt

 
Padėkos diena - proga padėkoti brangiems žmonėms PDF Spausdinti Email
Antradienis, 20 Lapkritis 2012 23:34

Kiekviena šeima, pora ar draugų ratas turi savo tradicijas pasakyti „ačiū, kad esi, ačiū už...“. Tačiau randant vis mažiau laiko susiburti drauge, Padėkos diena tampa puiki proga padėkoti brangiems žmonėms ir praleisti laiką kartu.
Ketvirtas lapkričio ketvirtadienis yra ta diena, kai pamiršti savo artimo negalima ir būtina jį pasikviesti tradicinės Padėkos vakarienės. Šią dieną išreiškiamas dėkingumas visų gerų jausmų: padėka už draugystę, meilę, rūpestį, nuostabias akimirkas ar šiltus prisiminimus.

Skaityti daugiau...
 
Grilio konkursas – „Tautų mugės“ karščiausias patiekalas PDF Spausdinti Email
Penktadienis, 07 Rugsėjis 2012 09:35

Rugsėjo 15 d. Lietuvos barbekiu kepėjų asociacija (LBKA) visus kepsnių ir sveikos gyvensenos entuziastus, mėgstančius gaminius keptus ant ugnies, kviečia į grilio konkursą „Arvi kalakutų fiesta“, kuris vyks Vilniuje, tarptautinės amatų, valgių ir kultūrų šventės „Tautų mugės“ metu. Darykime žmones laimingus – kepkime barbekiu ir susiraskime draugų visame pasaulyje – toks konkurso šūkis!

Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kitas > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Taip pat skaitykite
  • Pause
  • Previous
  • Next
1/3
„Mantinga“ vadovas tapo tarptautinės kampanijos veidu (0)

Duonos, užkandžių ir šaldytos produkcijos gamintoja „Mantinga“ buvo atrinkta dalyvauti „Enterprise Europe Network” organizuojamoje kampanijoje „EU Open for business“ kaip

daugiau..
 

REKOMENDUOJAME PROFESIONALUS

Reklaminis skydelis

Rekomenduojame

Reklaminis skydelis

Marijampolės Miesto Meniu

Reklaminis skydelis

Idėjų dirbtuvės

Reklaminis skydelis

Kinas Marijampolėje

 

„SPINDULIO“ KINO TEATRE SPALIO 6-12 D

Didžiojoje salėje:

Parkas GYVAI

 

PARKAS GYVAI 2016

Parkas gyvai sugrįžta į Marijampolę!

Orai

Orai, orų prognozė Marijampolėje - Orai24.lt

Orai, orų prognozė Kaune - Orai24.lt

Orai, orų prognozė Vilniuje - Orai24.lt

Orai, orų prognozė Šiauliuose - Orai24.lt

 Orai, orų prognozė Klaipėdoje - Orai24.lt

Orai, orų prognozė Palangoje - Orai24.lt

Reklama

 

 

 

 


JŪSŲ LAIŠKAI

Parašykite mums

Foto galerija


Teisinė pagalba